Blaker Skanse i Romerike

Blaker Skanse er et forsvarsanlegg som ble grunnlagt tilbake i 1683. Du finner anlegget i Akershus fylke, nærmere bestemt Sørum kommune. Blaker Skanse fikk til og med oppleve både kamper og spenning. Under den store nordiske krig i 1718, ble det utkjempet heftige kamper mot svenskene akkurat her. Svenskene kom tilbake en tur i 1808, da de beleiret stedet. Det hører med til historien at de stakkars svenskene gikk rett i et bakholdsangrep, da de skulle trekke seg ut. I årene fra 1917-2003 foregikk det langt fredeligere sysler her. Da holdt Statens Husflidskole til i de vakre og historiske lokalene. Om det ble utkjempet noen kamper med nål og tråd opp gjennom årene, skal være usagt!

Blaker Skanse tiltrekker seg mange mennesker når det er konsert utendørs

Blaker Skanse og venneforeningen

Det er ingen tvil om at ærverdige og historiske anlegg som Blaker Skanse, trenger noen gode venner. Bygninger av en viss alder forfaller om ingen tar vare på dem. I tillegg trenger ethvert hus liv og røre samt mennesker som bruker dem. Alle liker å føle seg nyttige, også gamle forsvarsverk. Blaker Skanse fikk sin egen venneforening den 19. mars 1998. Her kan alle bli medlem. Venneforeningen har blant annet som oppgave å bidra til prosjekter for å ivareta bygningene som finnes på anlegget. Men den aller viktigste oppgaven er å sørge for at Skansen forblir en levende kulturperle for hele landet. Har du ikke mulighet til å oppleve en konsert på denne arenaen kan du La magien fra Blaker Skanse fortsette hos Casinospillpånett24.com med spennende muligheter. Kanskje du vinner nok til å ta turen og oppleve en av artistene som gjester Skansen i løpet av året?

Venneforeningen til Blaker Skanse jobber året rundt for å holde det vakre forsvarsanlegget levende. Her arrangeres det en tradisjonsrik og populær tenning av julegranen, en fantastisk 17. mai frokost og omvisninger for alle interesserte. Skal du eller noen i familien feire en stor begivenhet, som konfirmasjon, bryllup eller et jubileum kan dere leie selskapslokaler på Blaker Skanse. Da diskes det opp til fest i vakre omgivelser med god mat og drikke på bordet. Du får til og med mer historisk sus enn det som sitter i veggene. Prikken over i-en er nemlig soldater i uniformer fra 1700-tallet, som utfører salutt med kanon til din ære! Det vil garantert være med på å sørge for at festen din blir minnet og snakket om i lange tider.

Romeriksspillene sørger for besøkende året rundt

På Blaker Skanse finner du arealer både ute og inne, som er mer enn godt egnet til private fester av ulik art, konferanser, sommerfester og andre arrangementer som trenger litt plass. En av de store tingene som foregår her er Romeriksspillene. Da Håkon Qviller i 2001 hadde skrevet skuespillet ”Skansespillet” ble det opprettet et andelslag for alle interesserte, slik at man kunne få inn penger til oppsettelsen.

I 2013 gikk andelslaget over til å bli en frivillig organisasjon, som fikk navnet ”Romeriksspillene fra Blaker Skanse”. Denne organisasjonen har tatt på seg ansvaret for å sette opp historiske spill, både ute og inne, på området. I tillegg arrangerer de andre aktiviteter som fremmer Skansen som kulturarena. Året gjennom avholdet det ulike konserter og Blaker Skanse er et populært stoppested for mange kjente norske artister. Sommeren 2016 spilte både Di Derre og Hellbillies opp, og ga alle de fremmøtte en minnerik opplevelse. Foretrekker du opera, får du også muligheten til å oppleve dette i disse fantastiske omgivelsene. Når det arrangeres magisk sommernatt er det opera og barnekor som er hovedingrediensene.

Å oppleve kulturelle begivenheter på et sted som Blaker Skanse setter en spesiell ramme rundt det hele. Vakre og historiske bygninger med en flott beliggenhet, bidrar gjerne til en helt egen stemning både for artister og tilhørere. ”Romeriksspillene fra Blaker Skanse” bidrar også til å gi opplæring innen kulturlivets mange underfundigheter. Her kan interesserte delta på kurs innen teaterdans og skuespillerteknikk, regi og sang. Det store mangfoldet av aktiviteter sørger for å holde Skansen i aktivitet året rundt. Samtidig bidrar det til at nye krefter står klare når de ulike spill skal settes opp. Takket være innsats fra mange aktører er forsvarsanlegget utviklet til en levende kulturarena.

Ta turen til Blaker Skanse i Sørum kommune

Det er ikke så vanskelig å komme seg til Blaker Skanse og du kan benytte deg av både bil og tog. Skansen ligger som sagt i Sørum kommune ligger litt nordøst for Oslo. Velger du å bruke bilen som fremkomstmiddel, følger du ganske enkelt E6 mot Frogner/Sørumsand. Rett før du kommer til sentrum av Sørumsand tar du av mot Skansen. Det er skiltet hele veien og dermed små sjanser for at du skal rote deg bort. Føler du for å ta toget er Blaker Skanse et eget stopp på Kongsvingerbanen. Enkelt og greit og mellom togstasjonen og Skansen er det bare en kort gåtur. Du slipper å tenke på parkering og kan i stedet nyte naturen, området og aktiviteten du har kommet for å være med på.

Blaker Skanse kan by på mye, enten du er på jakt etter et sted å feire bryllup, ha firmaets sommerfest eller du som tilskuer har lyst til å delta på et høstmarked eller se et skuespill. Det lønner seg helt klart å følge med på hjemmesiden til Skansen, slik at du ikke går glipp av noe spennende. Men, anlegget er også et sted med noen flotte bygninger. Flere av dem har kommet til i de senere år, spesielt i perioden da området tjente som husflidskole, men tre av bygningene er fra 1700-tallet. Disse tre er Artilleribygningen, Kruttårnet og Kommandantboligen. Alle tre er fredet og vel verdt en ekstra inspeksjon fra deg. Her kan du virkelig føle på sjelen til Skansen og sende en tanke til de soldatene som hadde sitt virke her og forsvarte landet fra svenskene.

Levende, historiske perler

Blaker Skanse er en levende, historisk perle. Landet vårt har flere av dem, noen har forfalt og andre har blitt godt i vare tatt. Disse områdene er en viktig del av vår historie og for å beholde dem er det ikke minst viktig å finne nye bruksområder. Dette har to formål. Man skaffer penger nok til vedlikehold og restaurering slik at bygninger ikke forfaller og man sørger for at stedet lever videre, som en aktiv del av folks liv. Bygninger og anlegg må brukes og være nyttige, på den måten beholder de ikke bare sin plass i historien, men de fortsetter å beholde en plass i fremtiden. Når historie integreres i nåtid og fremtid, blir den en levende bidragsyter til vår identitet.